The Malings, Newcastle

The_Malings_Newcastle_02
The_Malings_Newcastle_03
The_Malings_Newcastle_05
FB_IMG_1475012611692
The_Malings_Newcastle_01
The_Malings_Newcastle_06

Overview

The Malings is a residential development on the banks of the river Ouseburn. Situated half a mile downstream of Newcastle city centre, adjacent to the Quayside and named after the Malings Pottery dating back to 1817, the scheme comprises 76 low energy and eco-friendly homes, with commercial units for local business and community uses that have completely transformed this characterful urban area.

The Malings was named “Supreme Winner” at the 2016 Housing Design Awards.

The 0.6ha site forms the first phase of the Lower Ouseburn Valley masterplan, and is part of a wider partnership between Carillion Igloo with Newcastle City Council and the Homes and Communities Agency to deliver approximately 250 homes and commercial space on six waterfront sites. The success of the Malings will be a catalyst for these future developments with planning permission for the second phase now obtained.

Key Facts

  • Supreme Winner at the National Housing Design Awards 2016
  • 76 homes
  • 0.6 ha site
  • GDV £16.4m
  • Architect: Ash Sakula
  • Wider development agreement to deliver 250+ homes on 5 further sites.
  • Planning permission for second phase achieved.

More Information

Considered community design

The development provides much needed homes in this area, whilst preserving and enhancing its character and identity in partnership with the local people and businesses who helped shape the project at its inception. There are a range of pepper potted house-types, tenures and sizes to generate opportunities for a variety of customer requirements.

Internally the homes set themselves apart by virtue of generous ceiling heights, extensive daylighting and high levels of thermal and acoustic performance. The aim has been to create homes that provide healthier, happier environments with design features including extensive storage, roof gardens and secure enclosed spaces for two bikes per property.

Creating momentum

Great effort has been made to work with residents and groups from the local areas of Byker and St Anns, to ensure the new neighbourhood sits well with the more established communities, creative industries and small independent businesses of the Ouseburn valley.

Working closely with Newcastle City Council, planning consent was secured in January 2013 and the scheme completes in 2017. By bringing forward this brownfield site, igloo has been able to build upon the character of the local area and create momentum for the wider regeneration plans.

Awards
  • Supreme Winner at the National Housing Design Awards 2016
  • Voted Top 10 most fashionable places to live in the UK (The Times, March 2015).
  • Shortlisted for the RICS North East Awards 2016 in both Regeneration and Residential categories.